10/10/11

LA SANTA CREU DE CANJAYAR



És una història molt curiosa que a mi personalment amb va agradar molt, i vaig intentar explicar-la, a qualsevol visitant no li potser difícil comprovar la devoció que els canjilons que així és diuen els de Canjayar, explica la tradició que el any 1611, i desprès de la sublevació morisca de 1500 a 1568 el sacrista de Canjayar va somiar amb una processó d'àngels durant tres nit seguides i amb una d'elles comtenplava una processó d'àngels portant una creu, que és dirigien a orar des de el altar major fins el baptisteri del temple parroquial, el explicar aquest somni és va excavar el lloc i va aparèixer la Creu portada pel que semblava a Canjayar, anys enrere per un pelegrí. Probablement em temps de la sublevació morisca de 1568 algun cristià la va amagar en el mur del baptisteri perquè no fos profanada. Aquí va estar amagada tots aquets anys fins el descobriment de aquest somni. Aquesta bonica explicació va crear una aurèola de misteri damunt aquesta Creu, primerament per desconèixer qui havia portat aquesta Creu al poble de Canjayar, i seguidament per haver-se salvat de la destrucció morisca, va ser un veritable"miracle" salvar-se de la cruel foguera en 1936.
Tots van coincidir en que un pelegrí va portat aquesta Creu des de Terra Santa tal com ho demostren les 42 pedres amb noms dels llocs de on van ser recollides, com el Mont dels Olivos o del Calvari.
La importància de la Santa Creu del Voto de Canjayar és perquè te unes característiques especials que la distingeixen de la resta d'insígnies religioses, la Santa Creu de Canjayar posseeix una estella de la fusta de la Creu del Calvari ( LIGNUM CRUCIS) con dir un tros de la Creu on van clavar Crist, banyada amb la sang del mateix. Aquesta relíquia la qual molt poques creus posseeixen és el signe que eleva al màxim valor religiós,la culminació a tota la fe i devoció que tot el poble de Canjayar sent per ella fan de ella un símbol únic. Tal com tots els canjilones van manifestar en el passat, la promesa de honrar a la seva Creu i es compleix tots els anys em la processó al templete de la Creu Blanca el dia 19 de Abril de cada any.